Американський паспорт Арахамії Давида. Історія одного фейку

Американський паспорт Арахамії Давида. Історія одного фейку

10:40,
23 Листопада 2019
8121

Американський паспорт Арахамії Давида. Історія одного фейку

10:40,
23 Листопада 2019
8121
Американський паспорт Арахамії Давида. Історія одного фейку
Американський паспорт Арахамії Давида. Історія одного фейку
Переплутане ім’я, знайдене в мережі фото та Бетмен як джерело. Що могло піти не так?

Поки весь світ переживає з приводу неймовірно реалістичних «глибоких фейків», українськими новинами шириться кривий фотошоп із помилками. 22 листопада одразу два телеграм-канали — Ігоря Мосійчука та анонімного «Темного лицаря» — оприлюднили буцімто зображення американського паспорта Давида Арахамії. Подібних «джерел» інформації вже було достатньо, щоби засумніватися в її достовірності, особливо враховуючи попередні «викриття» Мосійчука й те, що Бетмен — це відомий майстер обманних трюків. Але проблеми були і з самим фото.

Почнімо з неочевидного. У розділі Place of birth («Місце народження») в американському паспорті вказують актуальні назви країн, якщо людина народжена за межами США. Відповідно, замість USSR у «паспорті» Арахамії мала би бути Ukraine.

Також сумнівним виглядає «фото на паспорт». Воно, судячи з усього, зроблене у Верховній Раді цього року. А отже народний депутат мав би повернутися в часі, щоб обрати його для документа, випущеного у 2017-му. Також цей знімок не відповідає одразу кільком вимогам до паспортних фото: по-перше, тут не чіткий білий фон, по-друге, він редагований.

Але найочевидніша проблема, яку можна помітити без жодних спеціальних знань (крім знання англійської), — це переплутані ім’я (Given names) та прізвище (Surname) депутата. Добре, що хоч без по батькові.

Враховуючи все вище описане, оригінальний допис Ігоря Мосійчука грає новими барвами. Пунктуація збережена: «То хто брехун і ідіот Давідушка? Чекаю вибачень!»

У своїх наступних публікаціях вибачатися за фейк довелося вже Ігорю Мосійчуку. Але спочатку він пройшов усі стадії прийняття невідворотного. Заперечення: «Колеги повідомили, що це фейк. Я так не вважаю!». Гнів: «Мета Арахамії за допомогою цієї історії дискредитувати як мене особисто...» Ще один гнів: «А Арахамії скажу так: НЕ ВДАСТЯ!!!». Власне, так, поки що екснародний депутат зупинився на гніві, адже буцімто це сам Арахамія хотів підставити блогера своїм фейковим документом.

Аналогічно відреагував на власну помилку й «Темний лицар», пообіцявши «1 ВТС» за справжній американський паспорт народного обранця. Нагадаємо, що раніше й Мосійчук, і «Темний лицар» обіцяли опублікувати дані про громадянство Арахамії після досягнення певної кількості підписників на свої канали. Сподіваємося, вони якось компенсують користувачам цей обман.

І чому в коміксах Бетмен не пропонує винагороди, щоби хтось інший робив його роботу?

На щастя, фейк не встиг набути справді масового поширення в українських ЗМІ, адже автори доволі швидко визнали помилку. Про «паспорт Арахамії» зробили новини InfoResist (пізніше з’явилося також спростування) і «КП в Украине». Причому в матеріалі «Декомунізованої правди» є отаке речення: «Подлинность документа пока не подтверждена, но в нем действительно написана имя и фамилия депутата, а также изображена его фотография». Непогані критерії достовірності, чи не так? Але далі в тексті є ще краще формулювання: «В сети разгораются жаркие споры на предмет подлинности данного документа. По одной из версий, документ является фейком, так как в нем перепутаны местами имя и фамилия». Але, з іншого боку, там же «изображена его фотография», тож поки що про фейковість судити зарано. «Деловая столица», 24 канал та Depo.ua теж повідомили про цю історію, але інформацію про фейковість документу винесли в заголовок. Пізніше Depo зробили на цю ж тему ще дві новини (ось та ось), обидві засновані на подальших дописах «викривачів». Звісно, інформацію поширили й у соціальних мережах:

Це все, звісно, не означає, що Давид Арахамія не має американського громадянства, як і того, що він його має. Але це дуже добре ілюструє, наскільки якісно анонімні телеграм-канали супергероїв та політиків перевіряють свою інформацію. І наскільки їм можна довіряти.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду