Про що мовчали новини в січні-2014

Про що мовчали новини в січні-2014

17 Лютого 2014
4708

Про що мовчали новини в січні-2014

4708
Узагальнений моніторинг за січень 2014 року матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, а також випадків замовчування важливої для суспільства інформації.
Про що мовчали новини в січні-2014
Про що мовчали новини в січні-2014

Описово проаналізовано випуски новин за тиждень із 20 по 25 січня на телеканалах: 

Моніторинг за грудень 2013-го дивіться тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

1. Матеріали з порушеннями професійних стандартів

Загалом протягом звітного тижня січня в підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

Таблиця 1. Загальна кількість матеріалів з порушеннями професійних стандартів:

Для звітного тижня січня показовими є значне збільшення кількості матеріалів з ознаками замовності (цензури) на Першому каналі та на каналі «Інтер». Канал ICTV після покращення показників у грудні 2013 року повернувся на попередній рівень. Показники інших каналів залишалися сталими. Безумовним лідером цього антирейтингу продовжує залишатися Перший канал, у випусках новин якого частка матеріалів без ознак замовності стрімко скорочується протягом трьох останніх місяців.

Таблиця 2. Кількість матеріалів бізнесової тематики з ознаками замовності:

На звітному тижні січня, попри надзвичайну насиченість драматичними подіями, на каналах групи Пінчука з’являлися матеріали про захід власника каналу на економічному форумі в Давосі. Крім того, на ICTV в ефір вийшла заява «Укрсиббанку» щодо «несправедливого» судового рішення.

Таблиця 3.1. Кількість матеріалів із порушеннями за основними лініями: позитивні або нейтральні, без балансу думок, матеріали про ВЛАДУ:

Таблиця 3.2. Кількість матеріалів з порушеннями за основними лініями: негативні, без балансу думок, матеріали про ОПОЗИЦІЮ та протестувальників євромайдану:

ПРИМІТКА. Сума цифр не обов’язково збігатиметься з загальними показниками (таблиця 1), оскільки є матеріали, де водночас розвиваються обидві лінії.

У матеріалах із порушеннями стандартів, що можуть свідчити про ознаки замовності (цензури), канали порушують такі стандарти:

Таблиця 4.1. Порушення стандарту БАЛАНСУ ДУМОК:

Таблиця 4.2. Порушення стандарту ПОВНОТИ інформації:

Таблиця 4.3. Порушення стандарту ВІДОКРЕМЛЕННЯ ФАКТІВ ВІД ДУМОК:

Таблиця 4.4. Порушення стандарту ДОСТОВІРНОСТІ подачі інформації:

Таблиця 4.5. Порушення стандарту ТОЧНОСТІ подачі інформації:

Тиждень 20–26 січня 2014 року став тижнем найвищого розвитку конфлікту після початку силового протистояння на Банковій напередодні 19 січня. Друга половина тижня була відзначена активними подіями в більшості обласних центрів, де протестувальники штурмували облдержадміністрації. Тож в інформаційній картині кожного дня, яку подавали підсумкові випуски новин телеканалів, тематика політичної кризи домінувала, матеріалів на інші теми було дуже мало.

Більшість телеканалів розповідали про ці події адекватно, хоч і з різною повнотою висвітлення (що могло залежати від різних ресурсних можливостей різних телеканалів). Найбільш повно і за стандартами змальовували інформаційну картину кожного дня журналісти каналу «1+1». Це досягалося великою кількістю прямих включень із місць різних подій і значною кількістю репортажів регіональних кореспондентів телеканалу. Крім того, на звітному тижні лише на «1+1» журналісти не обмежилися репортажами й нарисами, а вдавалися й до журналістських досліджень, зокрема того, на які засоби проти протестувальників мали право спецпризначенці; яким чином із лікарень до міліції потрапляли поранені; якими є реальні законні підстави для введення надзвичайного стану тощо.

Натомість підсумкові випуски новин Першого каналу майже повністю складалися з матеріалів із ознаками замовності (цензури), майже в усіх основних моментах подаючи інформацію виключно з позицій влади та окремих її представників. Дані моніторингу свідчать, що новини каналу відчутно деградують, особливо протягом останніх трьох місяців.

Надзвичайно великою була кількість матеріалів із ознаками замовності на «Інтері». Порівняно зі звітним тижнем грудня 2013 року на каналі значно зросла частка матеріалів, де інформація подається грубо незбалансовано на користь представників влади. Висвітлення подій у регіонах у січні в новинах «Інтера» було неадекватним активності цих подій (це при тому, що канал має чи не найбільшу в Україні мережу власних кореспондентів). Більшість прямих включень із місць силових протистоянь чи протестних акцій у випусках «Подробиць» ознак замовності не мали. Але в понеділок 20 січня окремі факти у викладі кореспондента «Інтера» з Грушевського в прямому ефірі категорично спростували самі ж протестувальники, про яких він розповідав. Наприкінці випуску було заявлено про напад протестувальників на знімальну групу «Інтера» – це поки що єдина інформація про імовірний напад саме протестувальників на представників мас-медіа, на противагу численним фактам насильства щодо журналістів з боку правоохоронців і кримінальних елементів, найнятих владою.

***

Протягом звітного тижня окремі канали подавали незбалансовано і без належної повноти інформації, зокрема без необхідних бекґраундів і з журналістськими оцінками такі теми:

20 січня всі, крім Нового каналу, в такий спосіб подають звернення Януковича до народу, притому «1+1», СТБ, ICTV і «Україна» подавали його в повному обсязі (загалом же, новини як такі не мають бути трибуною будь-якого високопосадовця чи органу влади і в разі подібних звернень повинні подавати їх збалансовано, з реакціями опонентів, і зовсім не обов’язково – у повному обсязі, тим більше, що канали так не подають схожих звернень від опозиційних політиків чи від громадських організацій). Цього ж дня Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна» і ТВі подають заклики генпрокурора Пшонки щодо «припинення масових безладів». Ряд каналів цього ж дня незбалансовано і з іншими порушеннями стандартів подають заяви МВС про те, що «правоохоронці на Грушевського могли, але не застосовували вогнепальну зброю».

21 січня, повідомляючи про невдалі переговори влади з опозицією, Перший канал, ICTV, 5-й канал і «Україна», надають слово Клюєву, Лукаш чи Портнову, які, зокрема, звинувачують своїх політичних опонентів у екстремізмі тощо. Журналісти при цьому задовольняються словами, що «опозиція не коментує результати переговорів». Цього ж дня повідомлення про публікацію законів від 16 січня в «Голосі України» та в «Урядовому кур’єрі», Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, «Україна» надають слово для коментарів регіоналам Колесніченку, Грушевському чи міністру юстиції Лукаш, не надаючи слово іншій стороні конфлікту. При цьому в коментарях зазначених ньюзмейкерів звучать думки щодо «європейськості» цих законів, – що потребувало якісних бекґраундів або експертних оцінок. Перший канал, «Інтер» і «Україна» повідомляють про заклик депутатів-регіоналів із Київради «навести порядок у столиці» й відродити народні дружини. Ці ж канали незбалансовано подають заяви Голубченка щодо пошуку винних у руйнуваннях на Грушевського. Цього ж дня Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, «Україна» подають «паркетні» матеріали про те, що Янукович поговорив з Азаровим і Арбузовим про обласні бюджети. Перший канал, «1+1», ICTV і «Україна» розповідають про те, що Азаров походив по київському заводу «Арсенал». Ці дві теми в загальній інформаційній картині дня взагалі не мали би потрапляти до випусків новин. Перший канал і «1+1» дають «паркетні» заяви Королевської, що пенсії виплачуються. «1+1», «Інтер» і «Україна» подають незбалансовані матеріали про те, що глава МЗС РФ Лавров підтримав українську владу, засудив протестувальників і звинуватив Захід у втручанні. «Інтер», ICTV і «Україна» незбалансовано повідомляють, що представники антимайдану в Маріїнці звинувачують євромайданівців у нападах.

22 січня Азаров на засіданні уряду назвав дії протестувальників терором, дії правоохоронців мужніми, а в жертвах звинуватив опозицію. Різними частинами ці меседжі подавали незбалансовано Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна». Цього ж дня Перший канал, «1+1» і «Інтер» неповно і незбалансовано повідомляють про платні мітинги антимайданцівців під посольствами США і ЄС в Києві. Прикметно, що при цьому канали не повідомляли про те, що ці ж антимайданцівці блокували організатора цих мітингів, тому що він їм не заплатив обіцяні гроші. Перший канал, ICTV, 5-й канал і «Україна» незбалансовано повідомляють про те, що в Харкові конгрес місцевого самоуправління засудив євромайдан. Цього ж дня Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал і ICTV повідомляють про те, що Янукович, Клюєв і Пшонка помолилися в церкві на честь Дня Соборності, а СТБ, «Україна» і ТВі – про те, що Янукович висловив співчуття загиблим на Грушевського. Перший канал і «Інтер» розповідають про поїздку Азарова до Давоса без згадки про фактичний бойкот прем’єра там. Ці ж два канали подають «паркетний» матеріал про те, що Міндоходів працює в посиленому режимі, приймаючи звіти від підприємців. «1+1» і 5-й канал незбалансовано дають заяви Бурлакова, зокрема, буцімто з вогнепальної зброї стріляють самі протестувальники і що серед затриманих євромайданівців багато судимих, у тому числі за вбивство.

23 січня всі канали, крім СТБ і ТВі, незбалансовано й неповно повідомляють про те, що Янукович поговорив із Рибаком про позачергову сесію ВР. Перший канал, «1+1», «Інтер» і ICTV – про підсумки поїздки Азарова до Давоса також без згадки про фактичний бойкот прем’єра там. Перший канал, «1+1», «Інтер» і 5-й канал незбалансовано дають заяви правоохоронців про те, що Нігояна і Жизневського застрелити могли свої, оскільки в міліції нема таких набоїв.

24 січня без належних бекґраундів Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV і «Україна» повідомляють про призначення Клюєва і Портнова. Перший, «1+1», «Інтер» і ICTV – про обіцянку Януковича амністувати тих, хто не скоював тяжких злочинів, а СТБ, Новий канал, 5-й канал і «Україна» – заяви Януковича щодо переформатування уряду. Перший канал, «1+1» і «Україна» подавали заяви МОЗ, СЕС і Мінекології щодо шкідливості спалювання автомобільних покришок, щодо хвороб, на які можна захворіти на майдані. Перший канал, «1+1» і «Інтер» – заяви Рибака щодо порядку денного позачергової сесії ВР. Перший канал, «Інтер», Новий канал і «Україна» незбалансовано й недостовірно подавали заяви МВС про затримання «бандформування викрадачів людей, які постачали зброю на Майдан», при цьому не давали спростування останньої тези комендантами майдану. А Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал і «Україна» – заяви міністра енергетики Ставицького про посилення охорони АЕС через небезпеку терактів. Перший канал, Новий канал і ICTV повідомляють про участь Бойка в засіданні УСПП. Перший канал і «Інтер» – заяви Королевської про зменшення боргів із зарплати.

25 січня Перший канал, «1+1» і «Інтер» повідомляють про те, що Янукович запропонував Яценюку посаду прем’єра лише з коментарями Портнова і Лукаш. Перший канал і «Україна» – незбалансовано про те, що МВС розшукує свідків загибелі Нігояна і Жизневського. Перший канал і «Інтер» – заяви Захарченка про екстремізм і його повідомлення про визволення міліціонерів-заручників з КМДА. При цьому 5-й канал подає ще й заяви правоохоронців про причетність євромайданівців до вбивства міліціонера в Голосієво, а на «Україні» виходить цілий сюжет на цю тему – без балансу думок і належної повноти інформації. Всі шість каналів, які мають випуски в суботу, незбалансовано й неповно повідомляють про призначення Макеєнка головою КМДА. Перший канал і «Інтер» подають заяви Вілкула про пункти обігріву.

Це, звісно, не повний список матеріалів із ознаками замовності – лише ті, які подавали водночас два і більше каналів. Промовистими є і окремі матеріали, які подавалися окремими каналами, зокрема:

На Першому каналі – 20 січня в ефір виходить тенденційна (на користь влади) добірка бліців людей, як вони ставляться до останніх подій в країні. Цього ж дня – матеріал про те, що газета «Закон і бізнес» опублікувала начебто податкову декларацію, яку Віталій Кличко заповнював свого часу в США, з висновком, що «Віталій Кличко може виявитися резидентом США». 21 січня, попри наднапружену ситуацію в країні, Перший канал надає слово лідерам українських і російських комуністів з приводу 90-річчя зі дня смерті Леніна. 23 січня на каналі виходить матеріал про те, що «активні кияни» зібрали беркутівцям теплі речі та солодощі. Цього ж дня канал цитує депутата-регіонала, який каже, що на майдан завозять зброю. 24 січня на каналі виходить сюжет про те, як депутати-регіонали відвідали поранених беркутівців у госпіталі.

На «Інтері» – 20 січня виходить сюжет про «звіряче побиття» міліціонерів і матеріал про те, як на міліціонерів скинули запальну суміш. 21 січня – цілий сюжет на цю тему. 22 січня канал (і він єдиний) повідомляє про те, що на майдані відбувся самосуд над провокаторами, а «невідомі» захопили ТРК «Київ». Цього ж дня на каналі виходить сюжет про те, що ЄС не знає, що далі робити з Україною. Цього ж дня канал цитує думку головного редактора маловідомого британського журналу, який стверджує, що ЄС і США винні в організації українських безладів. 23 січня на каналі підготували сюжет з приводу закритих через події на Грушевського магазинів і напівпорожніх шкіл.

***

У висвітленні подій тижня в багатьох журналістських матеріалах звучали власні журналістські висновки й оцінки, які спотворювали картину кожної події. Найбільше таких порушень було на «Інтері». Крім того, подавалося чимало фактів, а то й думок із некоректними посиланнями на джерела. Траплялася й неточна інформація.

«Вже невдовзі медики повідомляють і про другого загиблого, і наголошують: в обох випадках причина – травматична зброя» (насправді медики констатували, що кулі були металевими, а не травматичними).

«Європейці почули точку зору керівництва України щодо ситуації в державі»

«Теплі речі та солодощі передали активні кияни "Беркуту". В такий спосіб небайдужі городяни вирішили підтримати правоохоронців і висловити їм подяку»

(Перший канал)

«Вчерашнее Вече. Казалось бы, все как всегда. На сцене – лидеры оппозиции. Но речей собравшимся мало. Они жаждут чего-то большего».

«На пути – милицейский кордон. И его решили прорвать. В толпе немало людей, которые были заранее готовы к такому повороту событий».

«Открестилась от радикалов и оппозиция».

«В том, что акция была спланирована и хорошо подготовлена, не сомневаются ни в штабе регионалов, ни политологи»

«Нужно садиться за стол переговоров – в этом сходятся и эксперты, и политики. Только так можно выйти из сложной ситуации и избежать кровопролития»

«Ультраправые отступают, потом снова – в атаку… После полудня молодчики приносят деревянные брусья и инструмент – собирают катапульту»

«Мэрия ущерб пока не оценила. Но понятно, что исчисляться он будет миллионами гривен»

«Это была настоящая бойня. Люди в масках и шлемах швыряли в стражей порядка камни и петарды. Дальше в ход пошли коктейли Молотова и газ неизвестного происхождения. Правоохранители в наступление не шли. Бойцы внутренних войск и спецподразделения "Беркут" просто держали позиции. Тогда из их рядов толпа вырвала беркутовца. Повели на так называемый "народный суд" – на Майдан. Но на самом деле – просто избили.»

«Десятки миллиционеров сейчас находятся на стационарном лечении. Когда раны заживут, за работу примутся психологи. Ведь многие пострадавшие – в шоковом состоянии».

«Много жертв и среди нападавших»

«Спустя почти 2 месяца – реакция Европы остается той же. Правда, просто «обеспокоенность» сменилась «глубокой обеспокоенностью»

«Уже с самого утра европейские чиновники в социальных сетях активно обсуждали происходящее в Украине. Правда, все больше вопрошали «Кто виноват?». На другой актуальный вопрос «Что делать Европе?» ответа пока не нашлось»

«Несмотря на 15-градусный мороз, в Макеевке люди вышли на митинг целыми семьями. Говорят, не могут оставаться равнодушными, когда льется кровь. Вместе призывают политиков сесть за стол переговоров и не допустить развала страны»

(«Інтер»).

«І тоді радикально налаштовані молодики в масках і з палицями почали розбивати міліцейські автобуси, а далі взялися їх палити. Міліція відповіла сльозогінним газом і шумовими гранатами. З наростанням напруження радикалів почали підтримувати і звичайні мітингувальники. Спочатку деякі люди намагалися втихомирити розлючених молодиків»

«Серед важливих економічних завдань української влади – поліпшення інвестиційного клімату. На цьому неодноразово наголошували і прем’єр, і президент. Віктор Янукович вимагає від підлеглих забезпечити цілковиту недоторканність капіталовкладень в українську економіку. Однак поки є випадки ігнорування такої позиції керівництва держави»

(ICTV)

«Євромайданівці – то екстремісти, а лідери опозиції – жменька політичних провокаторів: так вважають народні обранці більшості місцевих рад України, і кажуть про підтримку Президента, але вимагають від нього вжити жорстких заходів щодо врегулювання ситуації в країні»

«Не добирають слів щодо оцінки діяльності лідерів опозиції кримські парламентарі»

(5-й канал)

«Не бросать украинцев в трудной ситуации пообещал госсекретарь США Джон Кери на международном экономическом форуму в Давосе. Похожее заверение озвучил и глава Еврокомиссии Жозе Мануэль Баррозу. Все это, приехавшие в Швейцарию украинские активисты, уже успели раскритиковать, назвав дипломатическими отговорками»

«Москва, Брюссель и Вашингтон взялись искать самый эффективный план примирения украинцев»

«В Киеве началась охота на милиционеров, – заявили в МВД. По данным министерства, одного милиционера убили, еще на троих совершили нападение. Все это произошло за последние сутки. Результат – в ГАИ уже предупредили: инспекторы готовы защищаться огнестрельным оружием. А прокуроры напомнили: захват милиционера в заложники предполагает 15 лет тюрьмы, а за покушение на жизнь сотрудника правоохранительных органов грозит пожизненное заключение»

(«Україна»)

***

Ряд каналів, і насамперед Перший канал і «Інтер», протягом тижня підтримували тему підрахунку поранених у сутичках з явною «перевагою» кількості постраждалих міліціонерів над кількістю постраждалих протестувальників. Для цього канали обмежувалися лише офіційними владними джерелами, тим, що повідомляли в МВС або в КМДА. Ось, наприклад, як подавав ці цифри Перший канал:

«Майже 130 поранених <загалом> під час сутичок нині в лікарнях Києва, – повідомляють у Департаменті охорони здоров'я КМДА. 80 із них – правоохоронці, – уточнюють в МВС. Загалом за дві доби протистоянь міліціонери нарахували майже 120 постраждалих зі свого боку» (21 січня).

«За минулу добу по медичну допомогу звернулися 25 учасників акцій з вулиці Грушевського. Про це повідомляє прес-служба КМДА, посилаючись на дані департаменту охорони здоров'я. 12 людей госпіталізовано з різними травмами. Зараз таких по лікарнях – 72 особи. В МВС кажуть: їхніх бійців на лікуванні – 104» (23 січня)

А такі дані наводив «Інтер»:

«С травмами, полученными в ходе противостояния в центре Киева, в период с 19 января за медицинской помощью обратились 254 правоохранителя. 104 – госпитализированы. Об этом сообщает пресс-служба МВД. Среди протестующих 157 человек обратились к врачам. 72 – на больничной койке. Это – данные Киевской горадминистрации. Но реальное количество пострадавших отличается от официальных данных» (23 січня)

***

Протягом звітного тижня, попри активну суто політичну складову подій, більшість каналів не зверталася за експертними оцінками до політологів. Натомість Перший канал, «Інтер» і частково «1+1» чомусь зверталися виключно до Михайла Погребинського і Костя Бондаренка, що коментують ситуацію з провладних позицій. Зокрема, Перший канал 20 січня подає таке: «Переговорний процес між владою і опозицією може заспокоїти громадськість, – кажуть політологи. Нині вони не беруться прогнозувати розвиток подій і лише констатують, що до ситуації на Грушевського призвела невизначеність опозиційних лідерів», підкріплюючи думку цих анонімних «узагальнених» політологів лише синхроном Костя Бондаренка. Того ж дня «Інтер» подає в ефір спробу журналістського розслідування причин початку зіткнень на Грушевського, ілюструючи її синхронами Погребинського і Бондаренка. 21 січня на «Інтері» Погребинський коментує тему кримінальної відповідальності протестувальників. 23 січня на Першому каналі подають коментар Бондаренка на підтвердження журналістської думки: «Представники західних країн мають об’єктивно оцінити екстремістські дії української опозиції, – переконані деякі політологи. Адже повної картини того, що зараз відбувається в центрі Києва, більшість європейських політиків не бачать. Зокрема – події на Грушевського 19 січня».

***

Протягом звітного тижня до випусків новин окремих каналів не потрапляли численні важливі теми, заяви чи факти (це не рахуючи тих, що їх не висвітлював жоден із каналів, – їх вказано у відповідному розділі моніторингу).

Зокрема, 20 січня Перший канал, «Інтер», Новий канал і 5-й канал не повідомляють про те, що на Грушевського міліція застосовувала проти мітингувальників водомет за 10-градусного морозу. Перший канал не згадував про застосування травматичної зброї. Лише «1+1», «Україна» і ТВі повідомляють про те, що міліція також закидала мітингувальників камінням і «коктейлями Молотова». Лише «1+1» і ТВі повідомляли цього дня, що лікарі Майдану казали про понад півтисячі поранених мітингувальників. Лише «1+1» і «Україна» – про заяви мітингувальників, що беркутівці навмисне цілилися по головах. Лише «1+1» і ТВі розповідають про те, що беркутівці побили і роздягли двох будівельників і примусили їх голими по снігу бігти до євромайдану. Лише ICTV цього дня розповідає про те, що шістьох затриманих в ніч на 20 січня студентів інституту Карпенка-Карого без звинувачень відправили з райвідділку до СІЗО. Лише ТВі повідомляє про те, що поранені на Грушевського масово бояться потрапити до лікарень, бо там людей арештовує міліція. Цього дня в багатьох містах – Ужгороді, Одесі, Рівному, Івано-Франківську, Луцьку – люди блокували силовиків, не даючи тим виїхати на Київ. Про це нічого не повідомляли своїм глядачам Перший канал, «Інтер», Новий канал, «Україна» і ТВі. Цього ж дня Перший канал, «Інтер», 5-й канал і «Україна» не повідомляли про свідчення багатьох журналістів, що силовики прицільно стріляють по представниках преси. А про журналістські акції протесту в Вінниці, Львові, Івано-Франківську, Одесі, Рівному і Хмельницькому проти законів 16 січня повідомили своїм глядачам лише 5-й канал і «Україна».

21 січня лише «1+1» оприлюднює відео, на якому видно, що беркутівці стріляють по протестувальниках із помпової рушниці. Перший канал, «Інтер», Новий канал, 5-й канал, «Україна» і ТВі не повідомляють про те, що Штаб національного опору заявив про 1,4 тисячі поранених на Грушевського. Перший канал, «Інтер» і «Україна» не повідомляють про те, що в ніч з 20 на 21 січня організовані загони титушок громили вулиці Києва і автівки, били випадкових перехожих, при цьому міліція на виклики не реагувала. Перший канал не повідомив про викрадення невідомими з лікарні Ігоря Луценка і Юрія Вербицького. Лише 5-й канал повідомив, що один із затриманих студентів Карпенка-Карого оголосив сухе голодування на протест проти затримання. Лише СТБ дає реакцію Кличка на закиди Клюєва щодо «виходу з переговорів». Лише «1+1» дає заяву медиків майдану про незаконність втручання правоохоронців у лікарнях до поранених. Лише «1+1» у цей день повідомляє про майже 30-х поранених на Грушевського журналістах і про те, що силовики не пропускають журналістів крізь кордони на Грушевського. Лише ТВі повідомляє про те, що в одного з затриманих євромайданівцями тітушок з Єнакієвого знайшли зошит зі списками і сумами грошей – від 200 до 400 грн на людину. А Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV і «Україна» не згадують про те, що затриманих уночі титушок провели «ходою ганьби» на майдані. Лише «1+1» і СТБ повідомляють про те, що кількасот активістів євромайдану пікетували київську міліцію, МВС і Генпрокуратуру, протестуючи проти викрадення людей. Деякі канали наводили дані соцопитування Центру Разумкова, за якими 70% українців виступають за круглий стіл між владою і протестувальниками, але при цьому жоден із каналів не дали з цього ж соцопитування не менш важливі речі: застосування сили до мирних демонстрантів не підтримують по всій Україні; незважаючи на різне ставлення до євромайданів, переважна більшість українців проти надзвичайного стану; євромайдан підтримує 50% українців, антимайдан – 27%.

22 січня Перший канал і 5-й канал не повідомляють про те, що лікарі дістали з тіл загиблих євромайданівців металеві кулі. Лише «1+1» показав відео, як беркутівці били на колонаді стадіону «Динамо» і скидали звідти активіста. Лише «1+1» і «Інтер» згадують про те, що «Беркут» побив і розстріляв лікарів, які надавали допомогу пораненим на Грушевського, і зруйнував польовий медпункт. Цього ж дня Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал і «Україна» не кажуть про те, що в Бориспільському лісі, куди вивозили Луценка, знайшли тіло активіста Вербицького зі слідами тортур. Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал і «Україна» не повідомляють цього дня про те, що посли Німеччини і Великобританії на зустрічі МЗС з дипкорпусом звинуватили міністра Кожару в брехні щодо подій на Грушевського. Перший канал, Новий канал, ICTV, 5-й канал і «Україна» не повідомляють, що Посольство США засудило застосування сили урядом і прийняття «диктаторських» законів. Лише «1+1» повідомляє про те, що журналістів «Спільнобачення», затриманих за купівлю бензину для генератора для роботи в центрі Києва, заарештували «за організацію масових заворушень». Лише СТБ повідомляє про те, що в Харкові на провладний мітинг бюджетників збирали силою, під загрозою звільнення.

23 січня Перший канал, «Інтер» і «Україна» не показали відео зі знущанням беркутівців над активістом Гаврилюком («Інтер», щоправда, розповів про це наступного дня, але лише в повідомленні про реакцію МВС на цю подію). Про нічний напад беркутівців на автомайданівців не розповідали своїм глядачам Перший канал, «Інтер», «Україна» і ТВі. Лише «1+1» і СТБ повідомили про те, що студент-євромайданівець, захоплений силовиками на Грушевського, розповів про тортури, яким його піддали беркутівці. Лише цих два канали розповіли і про те, що львівський фотограф повідомив з міліції, що 21 полоненого беркутівці вивозили в ліс, били, роздягали на морозі, катували. Лише «1+1» повідомив, що провідні газети Мелітополя і Чернівців вийшли з білими шпальтами на протест проти «диктаторських законів». Лише 5-й канал повідомив своїм глядачам про заяву Меркель: Німеччина обурена ситуацією в Україні й вимагає українську владу поважати закон і основні права людей. Лише СТБ – про те, що президент Болгарії відклав свій плановий візит до України, розкритикувавши українську владу за насильство щодо громадян. Про події в регіонах, де люди блокували і захоплювали облдержадміністрації різні канали давали фрагментарну інформацію, найбільш повну картину по Україні давали канали «1+1» і СТБ, найменш повну – Перший канал.

24 січня лише «1+1» повідомляє про те, що львівський осередок Партії регіонів оголосив про саморозпуск і вимагає перевиборів ВР і президента. Лише Новий канал – про те, що мер Сум і його фракція в міськраді підтримали протестувальників. Лише ICTV – про те, що глава Державної судової адміністрації подав у відставку через незгоду з діями влади. Лише «1+1» і СТБ повідомили про те, що почесні консули України в Польщі і Люксембурзі заявили про відставку через незгоду з діями української влади. Лише «1+1» повідомляє про те, що комендант Парубій спростував заяви МВС про зброю на майдані, яку туди нібито постачають екстремістські угрупування.

Вище, звісно, перераховано далеко не всі важливі теми, замовчані окремими каналами, це лише вибірково з найбільш промовистих.

2. Замовчання каналами суспільно важливої інформації у січні 2014-го:

На звітному тижні січня 2014 року телеканалами не оприлюднювалися такі теми, факти й думки, озвучення яких було б невигідним для влади (дані за січень – це дані за тиждень з 20 по 25 січня, дані за грудень – це дані за тиждень з 2 по 7 грудня (за браком розшифровок не оцінено випуски новин 5-го каналу і каналу ТВі за 6 грудня), дані за листопад – тиждень з 4 по 9 листопада, дані за жовтень – тиждень з 30 вересня по 5 жовтня, дані за вересень – тиждень з 2 по 7 вересня, дані за серпень – тиждень з 5 по 10 серпня).

Таблиця 5. Загальна кількість замовчань важливих тем, думок, фактів або бекґраундів:

Таблиця 6. Кількість замовчань каналами інформації про різноманітні акції протесту, про судові заборони і силові розгони таких акцій:

Жоден із каналів не повідомляв про таке:

У Рівному люди блокують «Беркут» (21 січня)

В Рівному мітингувальники захопили ОДА (23 січня)

В Житомирі облраду пікетувальники взяли в облогу (23 січня)

У Кривому Розі люди заблокували базу «Беркута», щоб не випустити їх на Київ (23 січня)

У Черкасах кілька тисяч людей штурмували ОДА, але міліція відбила атаку (23 січня)

У Житомирі і Хмельницькому протестувальники взяли в облогу місцеву владу (23 січня)

Вінницькі таксисти перешкодили трьом автобусам з «тітушками» дістатися Києва (23 січня)

У Кіровограді люди протестують проти підтримки облрадою президента (24 січня)

У Білій Церкві кілька тисяч людей пікетували міськраду і влаштували ходу містом (25 січня)

В Одесі проходить автопробіг на підтримку євромайдану (25 січня)

Жителі Херсону пікетували ОДА (25 січня)

Таблиця 7. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з наступом на свободу слова:

Жоден із каналів не повідомляв про таке:

Затриманого журналіста з «Радіо Свобода» звинувачують у нападі на міліцію (20 січня)

Побиті «Беркутом» журналісти «Радіо Свобода» подали в міліцію заяви про побиття і перешкоджання журналістській діяльності (20 січня)

Журналіст «Спільнобачення» в результаті дій правоохоронців втратив зір (20 січня)

Оператора «Спільнобачення» та двох волонтерів міліція затримала на заправці за бензин у каністрах (20 січня)

Журналістів тримають в автозаку на Грушевського (20 січня)

Беркутівці били журналістів, будучи неодноразово попередженими, що б’ють представників преси (20 січня)

Журналіст Портников виїхав з України через погрозу вбивством (21 січня)

Редактора «Лівого берега» попередили, що він «може зникнути, як і Луценко» (21 січня)

«Беркут» побив і затримав журналіста «ЕспресоТБ» (22 січня)

Журналісти влаштували у Давосі акцію протесту Пінчуку (23 січня)

З Першого каналу звільняються шеф-редактор і ведуча через цензуру (24 січня)

З «ідейних причин» з телеканалів Арбузова і Захарченка звільняються журналісти (24 січня)

Депутат-регіонал Донецької облради вимагає закрити інтернет-видання «Новини Донбассу» (24 січня)

Суд обрав журналісту телеканалу «Прихована правда» 2 місяці СІЗО (24 січня)

Таблиця 8. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної зі зниженням різних складових добробуту населення або окремих його груп:

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Ціни на овочі в Україні в 2013 році зросли, на деякі – в 2–2,5 рази – Держстат (24 січня)

Таблиця 9. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з наступом влади на бізнес, або підтримуваного владою рейдерства:

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Співробітники столичного управління Міндоходів обшукали офіс фірми електронних платежів GlobalMoney (23 січня)

Таблиця 10. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з публічними заявами і діями опозиції:

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Опозиція спростовує заяви МВС про зброю на євромайдані (20 січня)

Кличко: Янукович самоусунувся від переговорів, тому відповідальність лежить на ньому (20 січня)

Кличко пообіцяв гарантії безпеки силовикам, які перейдуть на бік народу (20 січня)

Опозиція вимагає від Генпрокурора списки нових затриманих і звільнення для затриманих раніше (21 січня)

Кличко гарантує безпеку правоохоронцям, які перейдуть на бік народу (21 січня)

Луценко: Переговорів з Януковичем не було, ми передали йому наші вимоги (21 січня)

Луценко не вірить у результативність переговорів опозиції з Януковичем (21 січня)

Опозиція скликає українців на Народну раду до Києві в День Соборності (21 січня)

Влада годувала і гріла титушок у Маріїнському бюджетним коштом – нардеп Геращенко (21 січня)

Опозиція заявила про підготовку всеукраїнського страйку (22 січня)

Тимошенко закликала силовиків «не брати кров українців на свої руки» (22 січня)

Тимошенко: Янукович – убивця і не має права бути президентом (22 січня)

Луценко на Грушевського звернувся до силовиків: це не ваша війна (22 січня)

Юрій Луценко: Я не підтримую кровопролиття на Грушевського, але й засудити дії мітингувальників не можу (22 січня)

Юрій Луценко: Ми всі вже в тюрмі розміром з Україну (22 січня)

Кличко вимагає від влади припинити убивства мирних українців (23 січня)

Гриценко закликає всіх, хто має легальну зброю, зі зброєю захищати людей, але не нападати (23 січня)

Тимошенко вимагає від тюремників доправити її на судове засідання у справі ЄЕСУ (23 січня)

Будинок у Музейному провулку навмисне підпалили беркутівці, щоб підігнати пожежних і погасити покришки мітингувальників – нардеп Бригинець (23 січня)

Парубій: на Грушевського беркутівці застосовують гранати, перероблені під бойові, примотуючи до світлошумових гайки і цвяхи скотчем (24 січня)

Гриценко заявляє про участь російських спецслужб в українському протистоянні (24 січня)

Яценюк вважає, що переговори з Януковичем без посередників з ЄС є марними (24 січня)

Діалог влади і опозиції ускладнився після заяв Януковича – Тягнибок (24 січня)

Гриценко: Влада тягне час, а на переговори повинні йти представники Майдану, а не трійця опозиційних лідерів (24 січня)

«Батьківщина» вимагає від Генпрокурора порушити кримінальні справи проти всіх беркутівців, причетних до побиття та знущання над людьми (24 січня)

Гриценко вимагатиме заборони «Беркуту» через суд (24 січня)

Парубій: Захоплення ОДА по всій країні – це розширення майдану (24 січня)

Таблиця 11. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з конфліктними ситуаціями, спровокованими діями влади в гуманітарній сфері:

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Українські митці та інтелектуали вимагають звільнити затриманих колег Дишканта, Москальця і Ковальчука (22 січня)

У Львові суд розглядає справу священника УГКЦ, який допомагав активістам на майдані в Києві (23 січня)

Рада Євангельських протестантських церков України засудила «брехню, зловживання владою і силою, що вилилося у насильство» (24 січня)

Таблиця 12. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з силовими діями правоохоронців, судів і криміналітету, спрямованих проти представників опозиції та активістів, пов’язаних з їхньою політичною, громадською діяльністю чи протестами:

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Колона «Беркуту», яка рухалася до центру Києва, розбила автівку автомайданівця, самого його побили та намагалися взяти в заручники (19 січня)

«Беркутівці» побили нардепа Лесю Оробець за те, що вона знімала на телефон роздачу їм гранат (19 січня)

На донецький євромайдан напали титушки (19 січня)

Міліція не випускає зі Львова автобуси з людьми, які їдуть на київський майдан (20 січня)

Затримані на Грушевського поскаржилися омбудсмену на тортури в міліції (20 січня)

Захарченко підписав наказ, яким дозволяє «Беркуту» застосовувати проти мітингувальників зброю (20 січня)

Активісти майдану зникають посеред Києва, їх викрадають невідомі (20 січня)

Міліція погрожує львівським активістам в’язницею за блокування «Беркуту» (20 січня)

Активістів євромайдану ловить «Беркут» на прохання тітушків (20 січня)

Вночі суд залишив під арештом затриманих на Грушевського (22 січня)

21-го затриманого на Грушевського замість міліції вивезли невідомо куди, роздягли, кинули в сніг і побили (22 січня)

Руслана стверджує, що за нею стежать спецслужби (22 січня)

Вночі міліція побила і намагалася затримати ще одного студента університету Карпенка-Карого на виїзді з міста, йому вдалося втекти (22 січня)

Двох студентів університета Карпенка-Карого суд відправив до СІЗО, ще чотирьох – під домашній арешт (23 січня)

Ольга Богомолець: До побитих євромайданівців у лікарнях приходять представники наркологічних служб, їм можуть приписати наркозалежність (23 січня)

Одного з активістів майдану Цілицького суд відправив під арешт заочно, сам він у важкому стані в лікарні після побиття беркутівцями (23 січня)

До Київської лікарні швидкої допомоги правоохоронці звозять побитих активістів і тримають їх там під вартою (24 січня)

У Черкасах міліція прочісує центральні вулиці і затримує підряд всіх молодих людей (24 січня)

Трьох автомобілістів затримали і звинуватили в «організації заворушень» через шини в автівках (25 січня)

«Беркут» схопив юну волонтерку з майдану, вивіз у ліс і побив (25 січня)

Міліція в Запоріжжі затримувала прибулих на потязі з Києва (25 січня)

Інші прикметні теми, замовчані всіма каналами:

У держбюджеті-2014 на фінансування науки виділено 0,27% ВВП замість передбачених законодавством 1,7% (19 січня)

МЗС Польщі засуджує насилля в Києві і закликає обидві сторони конфлікту до діалогу (19 січня)

На Грушевського осколками поранено депутата Парубія (20 січня)

ГП «Майдан» закликає народних депутатів скласти повноваження (20 січня)

Автомайдан заявив про підтримку Кличка (20 січня)

Коменданти оголосили мобілізацію Самооборони Майдану з усіх областей (20 січня)

Глава МЗС Польщі: відповідальність за події в Україні лежить на владі (20 січня)

Ветерани польської «Солідарності» закликали українців продовжити боротьбу (20 січня)

Нардеп Яворівський: США ввели санкції проти Захарченка (20 січня)

Медики Львова готові прийняти та захистити поранених у сутичках на Грушевського (20 січня)

Мер Львова каже, що львівські силовики самі просили їх заблокувати, щоб не їхати на Київ (21 січня)

Бюджетників Донецька та Харкова силою зганяють на «антимайданівський» мітинг (21 січня)

Мер Івано-Франківська не виконуватиме «закони про диктатуру» (21 січня)

Кримськотатарський меджліс закликає скасувати «закони 16 січня» (21 січня)

Ескалація насильства в Києві вигідна зовнішнім силам – Філарет (21 січня)

Глава УГКЦ закликав українську владу припинити говорити з народом мовою сили (21 січня)

Українська асоціація власників зброї звернулася до Захарченка проти його наказу про дозвіл «Беркуту» використовувати вогнепальну зброю (21 січня)

Мер Сум закликав президента відмінити «закони 16 січня» (21 січня)

Рада Європи призупиняє співробітництво з питань кримінальної юстиції з Україною, в зв’язку з «законами 16 січня» – Ягланд (21 січня)

Верховний комісар ООН з прав людини закликає призупинити дію «законів 16 січня» (21 січня)

До Євромайдану в Брюселі приєдналися євродепутати (21 січня)

США повинні ввести санкції проти Януковича – Freedom House (21 січня)

У Львові поліграфпідприємства відмовляються друкувати агітки Євромайдану (21 січня)

Застосування сили до мирних демонстрантів не підтримують по всій Україні – опитування Центру Разумкова (21 січня)

Незважаючи на різне ставлення до Євромайданів, переважна більшість українців проти надзвичайного стану – опитування Центру Разумкова (21 січня)

Євромайдан підтримує 50% українців, антимайдан – 27% – опитування Центру Разумкова (12 січня)

Українська Вікіпедія оголосила страйк через «закони 16 січня» (21 січня)

У Лондоні українці пікетували квартиру Ахметова (21 січня)

Регіонал Олійник підтвердив в ефірі «Громадського ТБ», що під час прийняття «законів 16 січня» ніхто не рахував піднятих рук (21 січня)

Суд закрив справу про загибель В’ячеслава Чорновола (21 січня)

Суд підтвердив законність спеціального мита на імпортні автівки (21 січня)

В Українському домі збираються силовики (22 січня)

Заарештовано рахунки Євромайдану, Автомайдану і майно декількох депутатів-активістів (22 січня)

У центрі Києва підпалили автомобіль, Автомайдан шукає зловмисника (22 січня)

Всеукраїнська рада церков засуджує факти вбивств мітингувальників і вимагає зустрічі з президентом і опозицією (22 січня)

Мер Львова заявив, що в його місті закони, ухвалені з порушенням Конституції, виконуватися не будуть (22 січня)

Ігор Луценко: ті, хто мене викрали, щиро вважали, що майданівцям платять гроші (22 січня)

Фанати з Харкова і Дніпропетровська виступили на підтримку Євромайдану, підтримавши заклики ультрас київського «Динамо» (22 січня)

Генсек Amnesty International попереджає про безкарність влади в Україні після «законів 16 січня» (22 січня)

Amnesty International: мітингарі гинуть через свавілля силовиків (22 січня)

«Автомайданівці» ліквідували під Києвом базу «тітушок», які поводили себе агресивно щодо місцевих селян (22 січня)

В Києві діє кримінальна структура, яка під прикриттям міліції викрадає людей – колишній головний міліціонер столиці Ярема (23 січня)

Під лікарнею швидкої допомоги на Братіславській автомайданівці зуміли відтіснити «беркутівців», які приїхали затримувати поранених (23 січня)

Соціолог Бекешкіна спростувала слова Азарова про те, що на Майдані мітингує не вся Україна (23 січня)

Кравчук: у конфлікті винна влада (23 січня)

Байден – Януковичу: лише уряд може забезпечити мирне закінчення кризи (23 січня)ї

37 діаспорських українських організації з 11 країн світу закликали українських дипломатів перейти на бік народу (23 січня)

Після розстрілу людей на Грушевського діалог ЄС з Україною під загрзою – віце-президент Європарламенту Протасевич (23 січня)

Прикордонні польські міста готуються прийняти біженців з України (23 січня)

В Києві біля Софії відбувся молебен пам’яті загиблих активістів Євромайдану (23 січня)

Львівських «беркутівців» тримають в тилах, вважаючи «неблагонадійними» (23 січня)

До Києва звезли 80% «беркутівців» з усієї країни, на «передовій» – луганчани, одесити і запоріжці – львівський «беркутівець» (23 січня)

НКРЕ видала ліцензії на постачання понад 100 млн. кубометрів газу трьом маловідомим приватним компаніям (23 січня)

«Тітушки» заблокували авто координатора їхньої «акції» під посольством США і вимагали заплатити за «акцію» обіцяні їм гроші (23 січня)

Суддя, що оголосила вирок по запобіжному заходу студентам університету Карпенка-Карого, звільнилася (23 січня)

«Регіонал» з Хмельницької облради склав повноваження (23 січня)

Вищий спецсуд залишив Павличенків за гратами (23 січня)

Мінюст дав громадським організаціям три місяці на перереєстрацію «іноземними агентами» (23 січня)

Колишній керівник київської міліції Ярема ідентифікував «беркутівців», які знущалися з голого Гаврилюка на Грушевського (24 січня)

Луганські фани заявили, що не стануть «тітушками» і підтримали Євромайдан (24 січня)

Президент Франції закликає українську владу негайно знайти шляхи до діалогу і зменшення напруги (24 січня)

Президент Польщі: ЄС в будь-який момент готовий ввести санкції проти української влади в разі продовження насильства (24 січня)

МЗС Італії викликало українського посла, щоб висловити стурбованість діями української влади (24 січня)

Голова МЗС Швеції: якщо українська влада вдасться до сили, вона зазнає поразки (24 січня)

Донецьким ВВ-шникам вночі під кабміном роздали медалі «Народної шани» (24 січня)

МВС направило до Міноборони запит з проханням про безкоштовне надання набоїв (24 січня)

Євромайдан закликає адвокатів приєднуватися до захисту затриманих протестувальників (24 січня)

«Регіоналам» Олійнику і Бондаренко заборонили в’їзд до США – Гонгадзе (24 січня)

Профспілки через суд вимагають від комендантів Євромайдану по 8 млн. грн (24 січня)

Луцьких бійців ВВ командири карають за небажання їхати в Київ і воювати з народом (24 січня)

МВФ не бачить зацікавленості української влади в подальшій програмі співробітництва (24 січня)

Доходи держбюджету в 2013 році скоротилися на 2% (24 січня)

Нардеп Ярема: МВС отримало з Росії ручні гранати для розгону Грушевського (25 січня)

Тернопільська облрада заборонила діяльність Партії регіонів та КПУ на території області (25 січня)

Футбольний клуб Курченка заборонить ходити на матчі фанатам «Металіста», які підтримали Євромайдан (25 січня)

У Штабі національного спротиву заявляють про підготовку надзвичайного стану Адміністрацією президента (25 січня)

Неправдиві заяви міліції про напад охорони Євромайдану на правоохоронців можуть призвести до зачистки Майдану – Штаб нацспротиву (25 січня)

«Українська незалежна рада єврейських жінок» написала відкритого листа Януковичу і Захарченку, обурюючись антисемітською пропагандою на інтернет-сторінці «Беркуту» (25 січня)

Amnesty International висловила занепокоєння зникненням одного з лідерів Автомайдану Булатова (25 січня)

На Грушевського понад тисячу правоохоронців захворіли від переохолодження (25 січня)

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Об’єктом моніторингу є сюжети суспільно-політичної тематики у вечірніх (головних) випусках новин на «Інтері», ICTV, «1+1», СТБ, Новому каналі, Першому національному, 5-му каналі й ТРК «Україна». Період проведення моніторингу: 2–7 грудня.

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк». Методологію проведення моніторингу викладено тут. Матеріали проекту читайте в рубриці «Моніторинг» сайту MediaSapiens. У 2012 році методологія зазнала зміни, тепер моніторинг здійснюється протягом одного тижня щомісяця.

Примітка: за січень – дані за тиждень з 20 по 25 січня, за грудень – дані за тиждень із 2 по 7 грудня (за браком розшифровок не оцінено випуски новин 5-го каналу і каналу ТВі за 6 грудня), за листопад – дані за тиждень із 4 по 9 листопада, за жовтень – дані тижня з 30 вересня по 5 жовтня, за вересень – дані за тиждень із 2 по 7 вересня, за серпень – дані за тиждень із 5 по 10 серпня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото Артема Сліпачука / «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4708
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду