Китайських журналістів зобов’язали здавати іспит з марксистської ідеології

00:00,
20 Грудня 2013
1322

Китайських журналістів зобов’язали здавати іспит з марксистської ідеології

00:00,
20 Грудня 2013
1322
Китайських журналістів зобов’язали здавати іспит з марксистської ідеології
На початку 2014 року працівники медіа в Китаї будуть здавати іспит, що базуватиметься на посібнику із директивами на кшталт «абсолютно не допустимо публікувати статті з коментарями, що йдуть всупереч лінії партії».

Це перший такий випадок у практиці китайських ЗМІ, відзначає Guardian. Іспит на профпридатність журналісти здаватимуть, простудіювавши посібник, обсягом 700 сторінок, де подано перелік вказівок як треба подавати новини. Наприклад, «абсолютно не допустимо публікувати статті з коментарями, що йдуть всупереч лінії партії». У посібнику також йдеться про марксистські цінності, соціалізм та журналістську етику.

Якщо ж здача іспиту буде неуспішною, такий журналіст знову змушений буде пройти курс навчання і здати тест заново. Залишається відкритим питання, що буде з тими працівниками медіа, що відмоляться від здачі іспиту.

Місцеві журналісти відзначають, що нові правила йдуть у фарватері політики керівництва країни, що намагається встановити ще більший контроль над медіа у країні, де державні ЗМІ традиційно були рупором пропаганди. Хоча за останню декаду рівень лібералізації медіа в Китаї все ж зріс: комерціалізувалися певні видання, було досягнуто відносної незалежності редакцій, зросла роль соціальних мереж. «Обмеження очевидні у газетах, що мають вплив на громадську думку. Сьогодні багато речей заборонені до друку», - зауважує один із працівників місцевого журналу.

Головне управління преси Китаю (General Administration of Press and Publication) заявляє, що даний іспит потрібен для того, щоби «підвищити якість роботи китайських журналістів та заохотити їх до встановлення соціалізму як наріжної системи цінностей».

Оглядачі пов’язують нововведення зі страйком, оголошеним у січні журналістами газети Southern Weekly після того, як цензура заборонила до друку статтю із закликом дотримуватися конституційних прав у країні. Це сталося незадовго після того, як нині діючий президенту Китаю Сі Дзінпін (Xi Jinping) обійняв посаду генерального секретаря комуністичної партії. Страйк припинився, коли місцеві чиновники відділу пропаганди пообіцяли полегшити цензуру, проте кілька редакторів із видання усе ж пішли.  

З іншого боку, вказують дослідники, у країні є прецеденти неетичного поводження журналістів, що можна розглядати як мотивацію до введення іспиту на профпридатність. Так, у жовтні було арештовано репортера таблоїду New Express, який зізнався у отриманні хабарів за публікацію сфабрикованих матеріалів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
inforrm.wordpress.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду