Військовий трибунал заочно засудив ліванського журналіста-розслідувача за купівлю зброї

00:00,
7 Грудня 2013
1010

Військовий трибунал заочно засудив ліванського журналіста-розслідувача за купівлю зброї

00:00,
7 Грудня 2013
1010
Військовий трибунал заочно засудив ліванського  журналіста-розслідувача за купівлю зброї
Військовий трибунал у Бейруті позбавив волі на 6 місяців журналіста Рамі Айшу (Rami Aysha), повідомили «Репортери без кордонів» (RSF). Вердикт було оголошено під час його перебування за кордоном. У разі повернення додому Айшу, тимчасово звільненого під заставу, арештують.

Рамі Айша просив через адвоката відкласти слухання до свого повернення 8 грудня. Та суддя, який веде його справу, відмовився задовольнити прохання і виніс вирок заочно.

Як повідомляв MediaSapiens, журналіст потрапив під жорна юстиції через розслідування незаконної торгівлі зброєю «Хезболлою». У серпні 2012 року бойовики затримали його у  південному  передмісті Бейрута - зоні, контрольованій «Хезболлою», і передали військовій поліції та службі безпеки.

Репортер збирав викривальні матеріали, повідомляв про контрабандні поставки зброї з Лівану в Сирію, фотографував прикордонні райони, де часто відбуваються незаконні операції. Однак прокурор не визнав цю діяльність журналістським розслідуванням і передав справу до військового трибуналу.    

Упродовж майже місяця журналіста утримували в ув’язненні, де він зазнав тортур. Та коли інкриміноване йому звинувачення у незаконній торгівлі  зброєю за браком доказів почало давати збої, проти нього висунули  нове – у придбанні зброї. Зрештою Рамі Айшу  звільнили під заставу 1 млн. ліванських фунтів (близько €500). Однак звільнення не означало, що судове переслідування припинилося.

Ліванський журналіст пояснив «Репортерам», що через останнє рішення судді його прізвище вже передане імміграційній службі. Отже,  у разі повернення до Лівану прикордонна поліція відразу арештує його в аеропорту. Після цього його передадуть службі безпеки, де триматимуть під арештом невизначений час поки він знову не постане перед військовим трибуналом.

Тож незавершений судовий  процес може обернутися для Рамі Айші новим судовим вироком. У зв’язку з цим «Репортери без кордонів» застерігають: «Суттєве значення має те, щоб ліванські судові органи відрізняли розслідування від незаконної торгівлі. Плутанина - це серйозна загроза для майбутнього свободи інформації в Лівані».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Рамі Айша. fritanke.no
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду