Журналістам Кувейту може загрожувати 1 млн. доларів штрафу за образу еміра

00:00,
11 Квітня 2013
1379

Журналістам Кувейту може загрожувати 1 млн. доларів штрафу за образу еміра

00:00,
11 Квітня 2013
1379
Журналістам Кувейту  може загрожувати  1 млн. доларів штрафу  за образу еміра
Оприлюднений цього тижня кувейтський медіа-законопроект передбачає жорстке покарання журналістів за критику еміра та образи Аллаха, повідомляють Репортери без кордонів (RSF).

Якщо кувейтський парламент ухвалить новий   законопроект,  то журналістів обкладатимуть  штрафами до 300 тис. динарів ($1 млн.) за критику еміра і принца-спадкоємця чи за неправильне тлумачення їхніх висловлювань. Крім того, документ передбачає 10 років позбавлення волі журналістів, які ображають Аллаха, пророків ісламу або дружин пророка Мухаммеда і його  послідовників.

У зв’язку з цим «Репортери без кордонів»  застерігають  від серйозної загрози нового  сплеску репресій, що розпочалися у  Кувейті  в останні місяці.

7 січня «за образу еміра» у статтях про корупцію в урядових колах було засуджено журналіста незалежного сайту «Sabr»  Аяда аль-Харбі (Ayyad Al-Harbi), який має більше 13 тис. прихильників у Twitter.

4 лютого  касаційний суд залишив  чинним  вирок – десятиліття примусових робіт, що був винесений 2001 року блоґеру  Урансі Рашіді (Ourance Rashidi) за  критику  еміра у кліпах, розміщених на YouTube і за поширення «неправдивої інформації».

Серед жертв репресій  – блоґер Бадр аль-Рашиді (Badr Al-Rashidi), засуджений  20 березня до 5-річних примусових робіт  за звинуваченням у розміщенні   повідомлень,  в яких він нібито ображав  еміра, поширював «неправдиву  інформацію» та підривав репутацію емірату. Аль-Рашиді постійно  наполягав на тому, що він не винен і заперечував, що він  автор крамольних твітів. Його Twitter продовжували використовувати після арешту, що свідчить про  причетність хакерів.

Комітет захисту журналістів (CPJ) з посиланням на власні джерела повідомляє про  судовий процес над четвіркою репортерів  телеканалу  Al-Youm, який щойно розпочався.

Ведучим Ріму аль-Баґдаді  (Rima al-Baghdady)  та Ахмаду аль-Енезі (Ahmad al-Enezi), редактору  новин Хассану аль-Руку (Hassan al-Rouq) і генеральному директору   Ахмаду Джабру (Ahmad Jabr) за чинним законодавством загрожує   тюремне ув'язнення терміном до п’яти  років за звинуваченням «в образі еміра Сабаха аль-Ахмеда аль-Джабера ас-Сабаха» (Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah).   

Причиною судового процесу стало те, що у жовтні минулого телеканал Al-Youm   випустив в ефір заяву опозиції з критикою планів  еміра щодо внесення змін  до виборчої системи в країні. Торік у грудні уряд тимчасово закривав телеканал, відомий   симпатіями до опозиції, «за порушення  умов ліцензії».


В іншій судовій справі редактор сайту al-Aaan  Заєд аль-Заїд (Zayed al-Zaid)  може потрапити до тюрми  за звинуваченням у наклепі -  у зв'язку з публікацією статті з критикою колишнього міністра, який провалив кампанію  боротьби з корупцією.

 Заєда-аль-Заїда арештували у лютому цього року у кувейтському аеропорту, коли він   повертався з Вашингтона,  повідомляє Комітет захисту журналістів. Суддя тимчасово звільнив його, допоки не буде розглянуто апеляцію.

Аль-Заїд вже ставав жертвою помсти за свою діяльність. У квітні 2009 року він зазнав фізичного нападу після того, як  прочитав лекцію про корупцію у Кувейті, повідомляла AFP.

У третьому випадку кувейтський суд  виніс у лютому цього року.  вирок  єгипетському блоґеру Абдуллі Азізу аль-Базу (Abdullah Aziz al-Baz)  - рік тюремного ув'язнення, депортацію і штраф у  розмірі близько $200 за звинуваченням «в образі ісламу». Підставою став матеріал  блоґера про необхідність відокремлення церкви від держави, повідомив Комітету  його адвокат. Він сказав, що подасть апеляцію з проханням звільнити свого підзахисного під заставу і скасувати вирок.

«Кувейтська влада чинить масштабний наступ на свободу слова. Десятки політиків, активістів та блоґерів притягнуто до судової відповідальності за образу еміра у соціальних мережах», - відзначає Комітет захисту журналістів.

Свободі медіа у Кувейті завдано  ще  одного удару. Редактору    катарського тижневика Al-Arab Абдуллі аль-Атбаху  (Abdullah al-Athbah) відмовлено  минулого тижня  у в'їзді в країну. Це сталося після того, як він написав критичні статті про   колишнього кувейтського  прем'єр-міністра Насера ​​аль-Мухаммеда ас-Сабаха  (Sheikh Nasser al-Mohammad al-Sabah), котрий і досі  зберігає значний політичний вплив у країні.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Arabianbusiness
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду