Заджинсовані «Вікна»

00:00,
17 Жовтня 2012
2103

Заджинсовані «Вікна»

00:00,
17 Жовтня 2012
2103
Заджинсовані «Вікна»
Королевська, комуністи, Янукович-месія та Азаров в аптеці: свідчення деградації (ймовірно, не добровільної) колись найкращої програми новин українського телебачення.

Під час президентської виборчої кампанії 2004 року журналістам програми «Вікна-новини» СТБ пощастило: менеджери каналу вирішили не втручатись у редакційну політику. Мені достеменно відомо, хто з менеджерів і від кого «відгрібав» за те, що журналістам була дана свобода вирішувати, кого і як показувати. Це було дуже непросто. Але тоді менеджери каналу сказали нам, журналістам: ми довіряємо вам, але якщо дізнаємося, що ви навмисно підіграєте тому чи іншому кандидатові в президенти, вам кінець. Цитата близька до тексту.

Тоді міжнародні експерти чи то ОБСЄ, чи то ПАРЄ назвали саме «Вікна-новини» найкращою й найпрофесійнішою програмою новин у висвітленні президентської кампанії. Навіть не новини 5-го каналу, який приділяв більше уваги кандидатові від опозиції Вікторові Ющенку. Без утручання менеджерів саме журналісти «Вікон» дотрималися балансу думок – одного з базових стандартів інформаційної журналістики.

Про всяк випадок нагадаю інші базові стандарти: відокремлення фактів від коментарів, достовірність, повнота, точність і оперативність. Дотримання цих стандартів дозволяє журналістові передати аудиторії суть події. У разі ж недотримання аудиторія отримує або агітку, або брехню.

Цього разу, під час парламентської виборчої кампанії 2012 року, журналістам «Вікон» не пощастило. Менеджмент телеканалу не захистив права журналістів працювати за професійними стандартами, незважаючи на те, що «Вікна-новини» залишаються найкращою інформаційною програмою в Україні. У 2009, 2010 і 2011 роках найпрестижніша нагорода української телеіндустрії – «Телетріумф» – діставалася «Вікнам» у номінації «Найкращі новини», а журналісти програми отримували статуетки в номінації «Найкращий репортер».

Тепер мої колишні колеги з «Вікон» щодня плачуть, матюкаються, проклинають… і роблять сюжети, що не відповідають професійним стандартам. Не з власної волі, а за наказом керівників. Замість новин передають мільйонам людей перекручену, неповну, недостовірну інформацію.

«Телекритика» у своїх моніторингах дослідила і виміряла кількість неправди, що ллється на голови глядачів «Вікон» (як і новин інших каналів). До речі, в моніторингах, які «Телекритика» робила протягом останніх років, саме у «Вікнах» було найменше замовчаних тем і замовних матеріалів. Це, за словами учасників нарад, дуже обурювало керівників холдингу Віктора Пінчука: як це так, у новинах ICTV сюжети продаються, а на СТБ – ні. Я на тих нарадах не була, документів не маю, але моніторинги, опубліковані «Телекритикою», доводять, що ці чутки могли бути небезпідставними.

До результатів останніх моніторингів «Телекритики» я додала свої роздуми про те, як могли б розробити теми, які через втручання перетворилися на брехню, самі журналісти «Вікон». Адже я працювала в цій редакції вісім років і знаю, що все могло би бути не так.

№1. Наталія Королевська. Найяскравіший приклад журналістської брехні, перекручень і маніпуляцій у «Вікнах»

Спроби пролізти до ефіру «Вікон» в образі опозиціонерки Королевська розпочала ще минулої зими. Перша спроба була невдалою. Королевська дуже хотіла в новинах СТБ, як і решти телеканалів, виступити від імені всієї опозиції в той день, коли у Верховній Раді виступав Віктор Янукович. Вона намагалася заявити про свої наміри ледь не очолити спротив режимові, зокрема, почати збирати підписи депутатів за відставку Миколи Азарова з посади прем’єр-міністра.

Тоді парламентські журналісти обурились, об’єднались і не допустили на жодному, здається, телеканалі такої відвертої брехні. Бо всі ці журналісти знали, якої політичної орієнтації Наталія Королевська.

Ще один раз особисто я здійняла скандал, коли прес-служба Королевської хотіла пропхати в ефір СТБ новину про те, як партія «Україна – Вперед!» привезла до Севастополя російського співака Олега Газманова і групу «Друга ріка», а сама лідерка щось казала про розвиток підприємництва. Я зателефонувала Тетяні Мокріді, яка опікується медіа в штабі Королевської, й у категоричній формі попросила не пхати в ефір найкращих новин України інформацію, яка принижує гідність журналістів «Вікон». Сюжет тоді не вийшов. Зате вийшли десятки інших – так само безглуздих.

Тема: Королевська закликає опозиціонерів до об’єднання

Що відбулося насправді. Наталія Королевська написала листа до партій «Батьківщина» та УДАР із пропозицією об’єднатися перед виборами, зокрема, погодити кандидатів-мажоритарників.

Як цю новину дали б журналісти, якби працювали над темою самостійно. По-перше, подали б відповідь УДАРу й «Батьківщини», чого у «Вікнах» не було. По-друге, нагадали б про деякі етапи непростої політичної кар’єри Королевської – її перебування у фракції БЮТ – «Батьківщина» та, зокрема, виключення звідти. Навели б інформацію «Української правди» про те, що у списку партії «Україна – Вперед!» є ну дуже «опозиційні» громадяни, які працюють менеджерами підприємств Ріната Ахметова. Вийшло б кумедно – у стилі тих «Вікон», які три роки поспіль діставали найвищі телевізійні нагороди.

Що дали в ефір «Вікна»

«(22:00, 02.10.2012 ) СТУДІЯ: Опозиційні українські сили мають об’єднатись, щоб отримати більшість у парламенті. До цього у своєму відкритому листі до лідерів політсил "УДАР" та "Батьківщина" закликала голова партії "Україна – Вперед!" Наталя Королевська.

СИНХРОН: Наталя Королевська, лідер партії "Україна – Вперед!": "Остался месяц избирательной кампании. И только от нас, от оппозиционных сил, будет зависеть, каким будет результат"».

Глядачеві безапеляційно сказали: Наталія Королевська – опозиціонерка, листи вона пише також опозиціонерам. А те, що думають із цього приводу в партіях УДАР і «Батьківщина», глядачеві знати не треба. Довершений образ нової Жанни д’Арк української політики пензля журналістів «Вікон».

Тема: Наталія Королевська виступила на економічному форумі в Польщі

Якби журналісти «Вікон» обирали самі, що показувати в ефірі, про Наталію Королевську на форумі в Польщі не згадали б узагалі. З цього форуму в попередні роки «Вікна» робили сюжети, наприклад, коли там виступав тогочасний прем’єр Янукович. Натомість, – імовірно, за вказівкою, – «Вікна» відтворюють пустопорожні заяви народного депутата, в яких немає ні фактів, ані цифр, ані іншої конкретики:

«Студія: Стійка до коливань на світовому ринку – саме така економічна модель потрібна Україні. Про це, виступаючи на економічному форумі в Польщі, заявила лідерка партії "Україна – Вперед!" Наталія Королевська. На її думку, теперішня модель економіки України не забезпечує громадян високим рівнем добробуту, а також зазнає на собі впливу світової кризи.

СИНХРОН: Наталія Королевська, лідерка партії "Україна – Вперед!": "Весь мир озабочен тем, как предохранить свои экономики от кризиса. И поэтому в парламенте я настаивала, и дальше мы будем настаивать на том, чтобы, в первую очередь, были рассмотрены антикризисные законопроекты. И сегодня занялись очень четко и понятно, как сохранить рабочие места, как сегодня предотвратить падение металлургической, химической отрасли, как простимулировать экономику"».

Тема: Наталія Королевська відвідала форум підприємців у Києві

У кращі часи ця тема пройшла б повз увагу журналістів «Вікон». Ми не показували всілякі «засідалова», як журналісти називають нецікаві з погляду телебачення події, де якась група людей сидить і більше нічого не робить. Та подібні форуми, не цікаві «Вікнам», цікаві керівництву каналу чи холдингу. Тому багатомільйонна аудиторія «Вікон» побачила, що Наталія Королевська сказала пару порожніх фраз перед кількома сотнями чоловіків і жінок.

СТБ, 22:00, 06.09.2012

«СТУДІЯ: Українські урядники бояться легального бізнесу, бо свої статки зароблять на корупції. Про це сьогодні заявила лідерка партії "Україна – Вперед!" Наталія Королевська на форумі підприємців у Києві. За її словами, з країни нині масово тікає іноземний бізнес. А вітчизняні підприємці забезпечують лише 16% українського ВВП. У розвинених країнах цей показник сягає 60%. Аби статистика покращилась, держава повинна знизити втручання чиновників у діяльність підприємств, – наголосила Наталія Королевська.

СИНХРОН: Наталя Королевська, лідерка партії "Україна – Вперед!": "Мы собрали людей дела, тех, кто непосредственно меряет экономическую температуру в стане, чтобы обсудить нашу программу, обсудить наш антикризисный план. И мы настаиваем в парламенте на том, чтобы наш антикризисный план, который состоит из 25 законопроектов, был рассмотрен в срочном режиме и был принят сегодня в парламенте"».

№2. Вірні заповітам Леніна. Відверта реклама Комуністичної партії України у «Вікнах»

До початку цьогорічної виборчої кампанії КПУ у «Вікнах» згадували приблизно раз на рік. Наприклад, у сюжеті про народження сина в Петра Симоненка та його нової коханої Оксани Ващенко, а також ризик розколу в середовищі комуністів через цю романтичну історію. Не згадували частіше, бо журналісти ніколи не розцінювали КПУ як самостійну політичну силу, спроможну мати окрему думку, позицію чи пропозицію. Адже КПУ завжди рухалась у фарватері партії влади, голосуючи то так, як треба було тогочасній прем’єрці Тимошенко, то за вказівкою Партії регіонів, коли та взяла гору.

Аж раптом тепер у «Вікон» прокинувся інтерес до комуністів!

Тема: власне, її не було. Просто треба було поставити синхрон голови КПУ Петра Симоненка. Адже до його репліки про проблеми в роботі дільничних виборчих комісій «за вуха» притягнули фразу про те, що українські комуністи запрошують своїх закордонних побратимів стати спостерігачами.

СТБ, 22:00, 03.10.2012

«СТУДІЯ: Аби захистити кожен голос свого виборця, українські комуністи запрошують стати спостерігачами на парламентських перегонах своїх сподвижників з-за кордону. Уже зголосилися представники Компартій з Росії, Білорусії та Молдови. (Нема коректних посилань на джерело інформації) А ще члени КПУ заявляють про випадки порушень у виборчих комісіях.

СИНХРОН: Петро Симоненко, лідер КПУ: "Технология сводится к следующему: максимально исключить неугодных, а это непринятие присяги, то есть не предупреждают наших товарищей, когда проводится заседание комиссии, и, естественно, на первом заседании принимается присяга по закону. Это дает основания исключить наших товарищей. Всё это делается для того, чтобы иметь стопроцентно управляемую комиссию"».

Якби журналісти «Вікон» готували випуск самостійно, вони, скоріш за все, не показали б нічого. Петро Симоненко не є революціонером, що потерпає від свавілля влади: він мешкає в дорогезному маєтку, що його показували нещодавно журналісти з «1+1», контролює митницю тощо. Тому журналісти «Вікон» побачили б у цій порожній заяві чистий піар і відкинули б її.

№3. Президент зустрівся, і йому за це нічого не було

Ані запитань журналістів, ані оцінок експертів – просто зустрівся. У «Вікнах» уже давно не побачиш аналізу того, що робить або чого не робить глава держави.

У старих «Вікнах» на горіхи діставалось усім – тогочасному президентові Віктору Ющенку, прем’єр-міністрам Юлії Тимошенко й Віктору Януковичу та іншим. Тепер український президент просто заявляє. Вечірня казочка від Віктора Януковича.

Тема: президент зустрівся з дипломатами

Творці «Вікон» відтворюють набір фраз, схоже, запозичених із релізу прес-служби Адміністрації президента. З уст Януковича лунають виключно позитивні меседжі – вочевидь, із синхронів, наданих каналу тією ж прес-службою.

СТБ, 22:00, 03.10.2012

«Президент зустрівся з керівниками закордонних дипломатичних установ

СТУДІЯ: Євроінтеграція та угода про асоціацію з ЄС залишаються стратегічним пріоритетом нашої держави. На цьому сьогодні наголосив Президент України Віктор Янукович, зустрічаючись з керівниками закордонних дипломатичних установ. Також на шляху до євроінтеграції Україна не допускатиме жодних форм тиску, – підкреслив голова держави. З його слів, офіційний Київ аналізує сигнали, що надходять від Європейського Союзу та інших країн, і діє у межах правових взаємин. Реформи, що провадяться у країні, жорстко прив'язані до європейських стандартів, – акцентував президент.

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "Євроінтеграційні процеси, які відбуваються, вони наближають нашу країну до європейських стандартів. Безумовно, гармонізація українського законодавства до європейського – це є обов'язкова умова, яка буде нас наближати до європейських стандартів по всім напрямкам життя. І ми це не робимо для когось – ми робимо це заради України».

Якби цю тему журналісти «Вікон» робили самі, вони нагадали б глядачам, що угода про асоціацію «зависла» – європейські лідери не можуть підписати її через вибіркове правосуддя, проблеми зі свободою слова та іншими правами і свободами в Україні. Такий бекґраунд, що відображав би реальний стан євроінтеграційних зусиль нинішньої української влади, не додав би симпатиків Януковичу. Та ні бекґраунду, ні думок незалежних експертів або, тим паче, представників опозиції в цьому телевізійному творі не було.

Тема: Янукович зустрівся з генсеком Ради Європи Ягландом

Журналісти «Вікон» подають звіт про цю зустріч так, ніби генсек Ради Європи побіжно щось бовкнув про Юлію Тимошенко, а взагалі приїхав просто по-дружньому потеревенити з українським президентом:

СТБ, 22:00, 10.09.2012

«СТУДІЯ: Ув’язнення Юлії Тимошенко може зашкодити визнанню майбутніх парламентських виборів. Про це сьогодні у Києві заявив генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд. Генсек прибув, аби обговорити з керівництвом України план дій Ради Європи. Цей документ, що почав реалізовуватися торік, передбачає реформування системи правосуддя, боротьбу з корупцією, зміцнення свободи слова та гарантування справедливих виборів. Віктор Янукович запевнив європейського гостя, що Україна у цьому напрямку, часу даремно не марнувала.

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "Ми багато працювали над тими зобов’язаннями, які маємо перед Радою Європи. Цей рік і минулий рік, вони були досить насиченими виконанням реформ, спрямованих на зміцнення демократичних інститутів".

СИНХРОН: Турбйорн Ягланд, генеральний секретар Ради Європи: "Мені дуже приємно відзначити, що все добре йде з реалізацією амбітного плану дій"».

Якби журналісти самі приймали рішення про те, як висвітлювати цю зустріч, вони неодмінно повідомили б глядачам у сюжеті, що Турбйорн Ягланд, як у народі кажуть, вивернув кожуха перед Януковичем – розкритикував останнього за утиски каналу ТВі (професійна солідарність завжди була святим для «Вікон»), піддав критиці законопроект про наклеп (автор якого Віталій Журавський – позаштатний радник Януковича) і Кримінально-процесуальний кодекс. А головне – сказав Януковичу про те, що українська влада може опинитись у міжнародній ізоляції.

Тема: президент провів засідання Комітету з економічних реформ

В ефірі – наче програма «Время». Але насправді це журналісти «Вікон» у найкращих радянських традиціях розповідають про зростання надоїв, засипають глядачів абстрактними цифрами, а головне – констатують: в українській економіці позитивні зміни!

СТБ, 22:00, 06.09.2012

«Янукович вимагає детінізувати заробітну платню

СТУДІЯ: Зарплаті в конвертах – зась. Президент України Віктор Янукович вимагає детінізувати заробітну платню українців. До цього він закликав місцевих урядників на засіданні комітету з економічних реформ. В уряді обрахували: 145 мільярдів гривень українці отримують від роботодавців тишком-нишком. Якщо зарплати детінізувати у державну скарбницю можна буде перерахувати 28 мільярдів гривень. (це чия думка?) Крім того, Віктор Янукович наголосив: і досі невирішеним лишається питання зарплатної заборгованості. Українцям не доплатили мільярд гривень. Хоча цьогоріч борги вдалося скоротити втричі, але цього замало. А от реальні доходи населення зросли, – підкреслив Президент. І все завдяки позитивним змінам у економіці.

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "За 2010-2011 роки доходи зросли на 24%, реальна зарплата – майже на 20%, а за перше півріччя цього року маємо трохи більше 15%"».

Висвітлюючи цю тему з власної волі, журналісти б обов’язково надали слово експертам, аби ті оцінили цифри, наведені на засіданні комітету Януковичем, і проаналізували конкретні пропозиції останнього щодо виведення зарплат із тіні, якщо він їх, звісно, на тому засіданні мав. Не забули б і про феєричну пропозицію Сергія Тігіпка погасити борг із зарплатні працівникам неефективних державних підприємств за рахунок телеглядачів телеканалу СТБ та інших каналів, себто платників податків.

Люди, які дивляться «Вікна», отримують геть спотворену інформацію про політичні події, стан економіки, свободу слова в Україні тощо. Ці новини – думаю, за вказівкою менеджерів, – обманюють мільйони людей. Внаслідок цих маніпуляцій глядачі втрачають орієнтацію, а журналісти, які досі працюють у колись найкращих новинах України, – професійну й людську гідність.

№4. Прем’єр Азаров заявив. І крапка

Журналісти вірять Миколі Яновичу на слово. Нічого не перевіряють. Не редакція, а Церква свідків покращення.

Що відбулося: Видатний фахівець із усіх питань, зокрема й із медицини, Микола Азаров відвідав одного хворого російського актора. Двоє чоловіків поговорили про «Родину» і здоров’я. Все! Але цю подію показують чи не всі загальнонаціональні канали, серед яких, авжеж, СТБ.

СТБ, 22:00, 03.10.2012

«СТУДІЯ: У студії – Володимир Бойко. Славетний російський актор Леонід Броневий пробуде у Києві ще тиждень. Проходитиме курс реабілітації у міському центрі серця. Потім його перевезуть до Москви. Нині актор після зазнаного інфаркту почувається ліпше. Він уже приймає відвідувачів. Сьогодні до нього завітав прем'єр-міністр України Микола Азаров. Під наглядом лікарів вони поспілкувалися. Микола Азаров поцікавився самопочуттям легендарного актора та побажав Леонідові Броневому якнайшвидшого одужання.

СИНХРОН: Микола Азаров, прем'єр-міністр України: "Мы договорились, что он ещё неделю будет проходить лечение. А через неделю примерно его заберут в Москву, в Центр сердца Бакулева, это ж родина. Ну а я хочу сказать, что настроение боевое, я говорил, что "давайте с вами договоримся, что я обязательно приду на первый же ваш спектакль, где бы он ни был – в Москве или здесь в Киеве"».

Коли б таке трапилося за колишніх «Вікон», журналісти просто посміялися б у ньюзрумі над тим, що Азаров здійснив свою мрію – поручкався з зіркою радянського кіно. Посміялися б – і все. Їм би не спало на думку ретранслювати приватну радість громадянина Азарова мільйонам глядачів, адже жодного сенсу, крім особистого піару номера першого у списку Партії регіонів, у цій події немає.

Що відбулося: Микола Янович завітав до аптеки.

Інспектувати аптеки – якраз завдання для прем’єр-міністра. Більше перевіркою цін на пігулки займатись у виконавчій владі нікому. «Вікна» роблять із прем’єрської вилазки справжній гарячий репортаж:

СТБ, 22:00, 03.10.2012

«Прем’єр перевірив ціни на ліки для гіпертоніків

СТУДІЯ: А після відвідин Броневого Микола Азаров завітав до однієї зі столичних аптек – перевірити, як виконують державну програму зі здешевлення ліків для гіпертоніків.

РЕПОРТАЖ: Автор: Юлія Янчар. Перед приватною аптекою, до якої має навідатися прем'єр-міністр, порядкують комунальники. Замітають вулицю, саджають дерева і здирають старі оголошення. Пан Олександр – комунальник. Каже – на гіпертонію не слабує, адже працює багато.

СИНХРОН: Олександр Ковальчук, комунальник: "Я не знаю, хто такий гіпертонік, я, наприклад, чувствую себе прекрасно. Рецепти? Утрєчком пробіжався, чуть-чуть гімнастику. А тут з лопатою нагинатися так за цілий день, що хватає".

РЕПОРТАЖ: Тим, у кого серце не таке міцне, як у пана Олександра, держава від 1 вересня передбачила знижені ціни на ліки від серцево-судинних недуг. Як працює пілот-програма для гіпертоніків, до аптеки приїхав перевірити прем'єр. Раніше уряд з вітчизняними фармацевтичними фірмами підписали меморандум. Тепер понад 200 медпрепаратів подешевшали на 12%. Провізорка каже: радити ту чи іншу фірму їм заборонено. Керується лише молекулою, яка зазначена в рецепті.

СИНХРОН: Наталка Филонич-Балко, провізорка: "І клієнт, уже в залежності від того, яка у нього, скажемо так, покупна можливість, він обирає. Але ми, в принципі, рекомендуємо і взагалі направляємо клієнтів в тому, що, в принципі, наші вітчизняні препарати – вони достойні того, щоби ними лікуватись, діюча речовина одна й та ж сама, але вони набагато доступніші за ціною".

РЕПОРТАЖ: Ось так виставляють соціальні ліки. Тут спеціальні позначки. Як продають пігулки, перевіряє Микола Азаров. Аби пересвідчитися, що все працює для людей так, як йому розповідають, шукає в залі споживача.

СИНХРОН: Микола Азаров, прем'єр-міністр України: "Ну кто покупатель, руку поднимите".

РЕПОРТАЖ: Щоб пояснити, як діє нова система, веде пенсіонерку до прилавка.

СИНХРОН: Микола Азаров, прем'єр-міністр України: "Надо, чтоб у наших гипертоников была возможность покупать лекарства от гипертонии. А потом пойдем уже на компенсацию частично".

РЕПОРТАЖ: Після гіпертоніків, яких в Україні майже 12 мільйонів, візьмуться до діабетиків. Для них ціни на вкрай потрібні ліки теж знизять.

СИНХРОН: Олексій Соловйов, керівник Держлікслужб України: "Я думаю, что в следующий раз делать, обязательно можно будет брать препараты для лечения сахарного диабета, огромное количество пациентов – 300 тысяч, ну и я думаю, надо будет определять вместе с Министерством здравоохранения, какие группы пациентов, какие группы заболеваний необходимо будет еще включать лекарства в перечень регулируемый".

РЕПОРТАЖ: Такі програми з державного регулювання цін на медикаменти діють у всіх європейських країнах. Щоправда, там регулюють всі соціально необхідні ліки. Аби в Україні запрацювала принаймні програма з гіпертоніками, потрібна ще одна програма – інформаційна».

Початок сюжету, до речі, в стилі старих «Вікон» – фрагмент показухи, термінового прибирання вулиці перед прибуттям Азарова. Якби «Вікна» були ті, що колись, показуху журналісти б деталізували: поїхали б до сусідньої аптеки й порівняли ціни на ті самі препарати з показаними Азарову. Саме так ми робили рік тому, коли Микола Янович відкривав гуртовий овочевий ринок із екстремально низькими цінами, які після урочистостей миттєво зросли. Тоді «Вікна» показали цю метаморфозу. Тепер не було навіть спроби, був лише піар – погляньте, мовляв, який турботливий у нас прем’єр і голова Партії регіонів.

№6. «Медійна залежність»

Тема: Під час виступу президента України на Всесвітньому конгресі газетярів охоронці накинулися на журналістів, які підняли плакати з вимогами припинити утиски свободи слова в Україні.

Згідно з «Вікнами», плакати були про «медійну залежність» – словосполучення, що не має жодного змісту й навряд чи могло бути сприйняте глядачами адекватно.

СТБ, «Вікна-новини», 03.09.2012, 18:00

«Журналісти світових ЗМІ з’їхалися до Києва

СТУДІЯ: Журналісти світових ЗМІ з’їхалися до Києва. Сьогодні тут розпочався всесвітній форум газетярів та редакторів. Привітав їх президент України Віктор Янукович. Глава держави зазначив: скоро в Україні з’явиться суспільне телебачення. Уряд вже завершує роботу над законопроектом про його створення. Серед промови президента зо десятеро українських журналістів тримали в руках плакати із гаслами про медійну залежність. Охоронці намагалися завадити акції. У кількох журналістів відібрали плакати. Втім, в управлінні Держохорони пояснили: це були не їхні співробітники, а приватна охорона одного з учасників конгресу».

У головному випуску о 22.00 «Вікна» позбулися навіть загадкової «медійної залежності» разом із будь-якими згадками про акцію протесту журналістів. Натомість подали синхрон Януковича – великого будівника медійного простору:

СТБ, 22:00, 04.09.2012

«Україна налаштована на розбудову сучасного медійного простору

СТУДІЯ: Україна налаштована на розбудову сучасного медійного простору. Про це заявив Президент України Віктор Янукович. Голова держави зустрівся з представниками провідних іноземних ЗМІ, що нині перебувають у Києві на Всесвітньому газетному конгресі та всесвітньому форумі редакторів. Розбудова сучасного медійного простору сприятиме розвитку громадянського суспільства, а отже, позитивно вплине на розвій в Україні і демократії, і економіки, – підкреслив очільник держави.

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "Ми поставили собі за мету будувати сучасну медійну систему. І я до вас звертаюсь як до представників цього бізнесу, цього напрямку. Ми готові створювати умови для вас, для того щоб залучити сьогодні інвестиції у цей сектор економіки і залучити найсучасніші технології"».

І на десерт:

СТБ, 22:00, 06.09.2012

 «Янукович вимагає детінізувати заробітну платню

СТУДІЯ: Зарплаті в конвертах – зась. Президент України Віктор Янукович вимагає детінізувати заробітну платню українців. До цього він закликав місцевих урядників на засіданні комітету з економічних реформ. В уряді обрахували: 145 мільярдів гривень українці отримують від роботодавців тишком-нишком. Якщо зарплати детінізувати у державну скарбницю можна буде перерахувати 28 мільярдів гривень. (це чия думка?) Крім того, Віктор Янукович наголосив: і досі невирішеним лишається питання зарплатної заборгованості. Українцям не доплатили мільярд гривень. Хоча цьогоріч борги вдалося скоротити втричі, але цього замало. А от реальні доходи населення зросли, – підкреслив Президент. І все завдяки позитивним змінам у економіці.

СИНХРОН: Віктор Янукович, Президент України: "За 2010-2011 роки доходи зросли на 24%, реальна зарплата – майже на 20%, а за перше півріччя цього року маємо трохи більше 15%"».

«Телекритика» охоче опублікує коментарі топ-менеджменту холдингу StarLightMedia, телеканалу СТБ, шеф-редактора програми «Вікна-новини» та інших осіб, компетентних коментувати редакційну політику «Вікон».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
vikna.stb.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду