Перетворить на мавпу, зробить усіх геями, паралізує. Топдесятка фейків про вакцину від коронавірусу

Перетворить на мавпу, зробить усіх геями, паралізує. Топдесятка фейків про вакцину від коронавірусу

14:09,
9 Лютого 2021
4388

Перетворить на мавпу, зробить усіх геями, паралізує. Топдесятка фейків про вакцину від коронавірусу

14:09,
9 Лютого 2021
4388
Перетворить на мавпу, зробить усіх геями, паралізує. Топдесятка фейків про вакцину від коронавірусу
Перетворить на мавпу, зробить усіх геями, паралізує. Топдесятка фейків про вакцину від коронавірусу
Розвінчуємо вигадки про щеплення від COVID-19 разом із лікарем-імунологом Федором Лапієм.

Коронавірусна пандемія спричинила нову хвилю антивакцинаторських фейків. Деякі з них пов’язані з коронавірусною вакциною взагалі або з розробками конкретних компаній, інші стосуються вакцинації як такої. Фейки потрапляють у родючий ґрунт малоосвіченості, страху перед технологіями, релігійних та інших забобонів і стрімко поширюються за допомогою соцмереж і месенджерів. Хоча й традиційні ЗМІ долучаються до поширення. За допомогою голови Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, дитячого лікаря-імунолога Федора Лапія MediaSapiens склав десятку найпоширеніших фейків про вакцинацію проти коронавірусу. Деякі з них ми розбирали в рубриці «Правда і вимисел про коронавірус», про деякі пишемо вперше.

Фейк: вакцини Pfizer i Moderna викликають «сильний анафілактичний шок», бо «містять алергени». Про це пишуть, наприклад, тут.

Насправді — один випадок такої реакції на сотні тисяч. Ліки (й вакцини в тому числі) можуть викликати індивідуальні алергічні реакції, зокрема тяжкі, каже Федір Лапій. Поширеність алергічних реакцій на різні вакцини від коронавірусу зараз вивчають, але вже є проміжні дані. Протягом десяти днів зі старту в США масової вакцинації препаратом Pfizer / BioNTech на 1 млн 900 тис. введених доз зафіксовано близько двох десятків випадків важких алергічних реакцій, включаючи анафілаксію. Тобто 11,1 випадків на мільйон введених доз. У більшості пацієнтів, які мали такі реакції, в минулому була тяжка алергія на інші ліки. Проміжні дані про поствакцинальні алергічні реакції на вакцину Modernа дають цифру 2,5 випадки на мільйон доз. Шанси померти або мати важкі ускладнення від COVID-19, якщо не вакцинуватися, набагато вищі.

Фейк: «вакцина Pfizer викликає параліч Белла». Російські ЗМІ називають цей параліч «одним із найсерйозніших наслідків вакцинації від коронавірусу».

Насправді — це поширена форма нейропатії, яка не має нічого спільного з вакцинацією. Щороку медики діагностують параліч Белла у 23 людей на кожні 100 тисяч. Серед понад 30 тисяч учасників клінічних випробувань вакцини Moderna четверо захворіли на параліч Белла, але троє з них отримали плацебо. Серед 44 тисяч волонтерів, які вакцинувалися препаратом Pfizer, параліч Белла стався з чотирма. Словом, За словами Федора Лапія, наукових підстав пов’язувати параліч Белла з вакцинацією немає, як і казати, що нейропатія трапляється частіше у тих, хто вакцинувався. Хоча навіть ці кілька хворих є для медиків достатнім приводом, аби прискіпливо стежити за статистикою паралічу Белла серед вакцинованих.

Фейк: вакцина AstraZeneca перетворить людей на мавп. «Мавпячою вакциною» назвав препарат AstraZeneca російський пропагандист Дмитро Кисельов. Через цей фейк британська газета The Times навіть звинуватила Росію в дезінформаційній кампанії проти західної вакцини.

Насправді в цій вакцині є модифікований вектор аденовірусу шимпанзе. Вектор — це вірус, позбавлений можливості розмножуватись, який, по суті, доставляє організму інструкцію, як боротися проти інфекції. Коли вакцина вводиться, організм починає виробляти специфічні антитіла, приймаючи вектор за коронавірус. Це лише спосіб кодування інформації. Як люди, які хворіють на COVID-19, не перетворюються на кажанів, так і вакциновані не стануть мавпами. До речі, вакцина Sputnik V використовує вектори аденовірусу людини. Тож, за логікою творців фейку, вколовшись російською вакциною, можна стати людиною. На жаль, це так не працює.

Фейк: вакцина від коронавірусу викликає розсіяний склероз.

Насправді — не викликає. Цю заяву приписують німецькому імунологу з Гамбурзького університету Стефану Гокерцу. Цей Гокерц — послідовний розповсюджувач теорій змови, який на початку пандемії наголошував, що грип і коронавірус мають однакову смертність, а пандемія — це штучно створена паніка, небезпечніша за вірус. У соцмережах поширювали інтерв’ю Гокерца, де він нібито сказав, що в 0,2 % волонтерів вакцина від коронавірусу викликала розсіяний склероз. Хтось порахував і дійшов хибного висновку, що чотирнадцять мільйонів людей із семи мільярдів «приречені на інвалідність».

Насправді в єдиному випадку при випробуванні вакцини AstraZeneca повідомили, що у волонтера виявили розсіяний склероз, в іншому випадку — запалення спинного мозку. В обох випадках експерти дійшли висновку, що хвороба не мала стосунку до вакцинації.

«Це відверта маніпуляція, — пояснює Федір Лапій. — Коли у випробуванні беруть участь багато людей, хтось може мати дебют певної хвороби, в тому числі розсіяного склерозу. А хтось може завагітніти». Розсіяний склероз — це важка й поки що, на жаль, невиліковна хвороба. Причини її виникнення точно не з’ясовані, однак медикам не відомі зовнішні чинники, які могли би спровокувати розсіяний склероз.

Фейк: вакцина може викликати зміну сексуальної орієнтації. У цьому переконаний популярний ізраїльський рабин Даніель Асор, який заявив: «Будь-яка вакцина від Pfizer, AstraZeneca і деяких інших підприємств створюється із застосуванням ембріонального субстрату, і у нас є докази, що вона викликає зміну орієнтації».

Насправді ні, вакцина не зробить натуралів геями, а геїв натуралами. Рабин Даніель матиме нагоду пересвідчитись у цьому досить швидко, адже Ізраїль найшвидше у світі вакцинує своїх громадян: уже понад 50 % ізраїльтян отримали щонайменше одну дозу вакцини Pfizer.

Фейк: вакцина від коронавірусу може викликати безпліддя. Мовляв, білок, який містить вакцини, не дає жінкам народжувати.

Насправді навпаки — шансів на розмноження побільшає, запевняє Федір Лапій. Адже вакциновані люди мають шанс жити довше і здоровіше. «Вакцина до безпліддя не має жодного стосунку. Зате можна говорити, що відсутність наслідків коронавірусної хвороби сприятиме збільшенню людської популяції», — каже лікар.

Фейк: вакцина — генетична зброя. Цю тезу нібито сформулював ковід-дисидент Роберт Френсис Кеннеді-молодший, племінник того самого Джона Кеннеді. Хоча сам він це заперечує.

Насправді наші гени не так легко змінити, як видається прибічникам теорії змови.

Люди, які поширюють цей фейк, стверджують, що вакцини, які містять матричну рибонуклеїнову кислоту — наприклад, Pfizer/BioNTech, — «будуть втручатися безпосередньо в генетичний матеріал пацієнта, а отже змінювати його, що є генетичною маніпуляцією». І все це чомусь порівнюють із генетично модифікованими харчами, які, мовляв, також нас перепрограмовують.

Федір Лапій заспокоює: мРНК живе недовго й не інтегрується в геном клітини. «Організм зчитує з неї інформацією так само, як ми читаємо інструкцію для нового пристрою. Якщо в інструкції нема нічого складного, після прочитання ми її викидаємо. Так і мРНК: увійшла в клітину, з неї зчиталася інформація, а потім вона розпадається природним шляхом», — пояснює він. Набагато згубнішою «зброєю» є дезінформація про вакцини, через які більше людей захворіє й помре.

Фейк: мРНК-вакцини викликають рак.

Насправді ніхто не застрахований від раку. Є чинники, які збільшують загрозу деяких онкозахворювань. Вакцини до них не належать.

«Кожна людина може мати рак, але не кожна до нього доживе, — каже Федір Лапій. — Головний чинник, який впливає на розвиток онкозахворювань — тривалість життя. Якщо вакциновані житимуть довше, нічого дивного, що частина рано чи пізно матиме рак».

Фейк: вакцина може порушити ембріональний розвиток. На підтвердження цієї тези розповідають історію про померлу після вакцинації ненароджену дитину.

Насправді немає доказів, що вакцинація загрожує плоду. У рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я йдеться про брак даних про безпеку вакцин для вагітних жінок. Утім коронавірусна хвороба у важкій формі, ймовірна, несе більше ризиків для плоду, ніж можливий побічний ефект вакцин. А дослідження на тваринах не показали негативних наслідків для перебігу вагітності або впливу на плід.

«Принаймні чотири типи вакцин, які вже використовуються, не містять живих мікроорганізмі, тому не є загрозою для вагітних жінок», — каже Федір Лапій. Нову вакцину можуть не рекомендувати вагітним жінкам, бо поки що немає даних про її безпечність. Але групи ризику, наприклад, медики, які працюють із коронавірусними пацієнтами, мають отримувати вакцину — навіть вагітні. Станом на 26 січня у Великій Британії були вакциновані понад сім тисяч вагітних. «Вакцинують вагітних із груп ризику і в Ізраїлі, і в Сполучених Штатах Америки. Звичайно, це не є повноцінним дослідженням, але їх спостерігають і порівнюють дані зі звичною статистикою ускладнень у вагітних», — коментує лікар.

Фейк: вакцина AstraZeneca створена з використанням клітин абортованих плодів. Ця історія поширилася вже й в українських медіа, особливо релігійних.

Насправді клітин ембріонів у вакцині немає. «Щоб виростити вірус, використовують культуру клітин, отриману у вісімдесяті роки минулого століття частково з абортивного матеріалу, — розповідає Федір Лапій. — Але безпосередньо самі клітини ембріонів у вакцині не використовують. Надто ж ніхто не робить абортів, аби вирощувати вірус у клітинах ембріонів».

Ця маніпуляція дієва, бо перегукується з гарячою дискусією про аборти, яка точиться в багатьох країнах. Ватикан ще у грудні заявив, що не існує «етично бездоганних» вакцин, а тому «морально прийнятним» є використання вакцин проти COVID-19, у розробці та виробництві яких використовувалися клітинні лінії, що походять з абортованого плоду.

Фото: The Times

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду